Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Davor Sanvincenti, multimedijska instalacija “oko spava, uho diše”

April 16 @ 16:00 - 20:00

KONTEJNER, Odranska 1/1, Zagreb

Davor Sanvincenti: oko spava, uho diše

16.4. – 30.4.2024

Oko spava, uho diše multimedijska je instalacija Davora Sanvincentija koja polazi od terenskih zvučnih zapisa životinjskih staništa. Rad je proizišao iz kompleksnijeg višegodišnjeg projekta koji je obuhvaćao umjetničko i tehnološko istraživanje te inženjerski rad, realizirano u suradnji s inženjerom elektroakustike Miodragom Gladovićem. Sanvincenti i Gladović izradili su takozvanu zvučnu zamku kako bi mogli bilježiti zvukove životinjskog svijeta noću, približiti ljudskom uhu i oku trenutke u kojima životinjsko carstvo živi slobodno, lišeno ljudske prisutnosti.
Zvučna zamka omogućila je približavanje spektru koji nam je nepoznat; ulazak u intimu zvukovlja divljih bića i njihove akustičke okoline na mikrolokacijama nacionalnih parkova Risnjak (Hrvatska) i Peneda – Gerês (Portugal). Snimke također daju značajan doprinos procjeni bioraznolikosti navedenih područja u odnosu na antropogenu buku i zvučno onečišćenje, što ih čini vrijednom arhivskom građom i za buduće generacije. Iz prikupljenog materijala, Sanvincenti stvara više kanalnu audiovizualnu instalaciju kojom posjetitelja stavlja u stanje neizvjesnosti koje provocira napetost slušnog aparata te mijenja način slušanja i našu auditivnu percepciju, istovremeno stvarajući suosjećanje prema prirodi i životinjskom svijetu.
Izazivajući tenziju uha, ali i uma, autor nudi šire razumijevanje slušnog aparata: osim organa koji nam fizički prenosi zvučne valove, slušni aparat je cijelo ljudsko tijelo, a ponajprije mozak, stanje svijesti i napetost uma. Uho je osjetilo noći i iznad svega onog najosjetljivijeg što postoji: podzemne noći, zatvorene noći, noći dubine, noći smrti. Napetost senzibilizira naše biće, dovodeći ga do krajnje osjetljivosti. Takve osjetljive korespondencije se u ovom slučaju pojavljuju na psihičkim vrhovima različitih osjetila. Spoznajemo to dok u najmračnijoj noći iščekujemo dan. U tim trenucima napeto uho pokušava vidjeti. Nasuprot pribranog uha, napeto uho traži nešto izvan samog zvuka. Vizualne slike napetog uha vode maštu onkraj tišine, tumačeći osjete. Slike se doživljavaju u samom činu napete imaginacije.
Baveći se filozofijom zvuka i psihoakustikom, Sanvincenti se u mnogočemu oslanja na djelovanje skladateljice i umjetnice Maryanne Amacher, od koje i preuzima naslov instalacije, ali i na djelovanje drugih pionira_ki teorija i razumijevanja slušanja.

Oko spava, uho diše zahtijeva intiman postav koji omogućuje potrebnu posvećenost posjetitelja zbog čega neće biti službenog otvorenja izložbe. Posjetitelji su pozvani doživjeti rad u vlastitoj samoći, u razdoblju od 16. do 30. travnja u radno vrijeme KONTEJNER-a.

Davor Sanvincenti (1979.) je multimedijalni umjetnik čije se područje djelovanja nalazi u fenomenologiji audiovizualnog i antropologiji vizualne kulture. Djeluje u medijima filma i videa, fotografije, fizičke svjetlosne i zvučne instalacije te audiovizualnog performansa. U svojim se radovima bavi konceptom iluzije, istražujući moguće granice ljudske percepcije te konstrukcije iskustva. Izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama i festivalima kao što su Device_art (Montreal), Biennale des Imaginaires Numériques (Aix-en-Provence), 28. Muzički Biennale Zagreb, International Film Festival Rotterdam, Edinburgh International Film Festival, Ann Arbor Film Festival (SAD), Curtas Vila do Conde (Portugal), EXiS International Film Festival Seul, Imagine Science Film Festival – New York. Dobitnik je mnogih nagrada te je sudjelovao na umjetničkim rezidencijama u SAD-u, Francuskoj, Nizozemskoj, Portugalu, Mađarskoj i Litvi.

Produkcija i organizacija: KONTEJNER
Kustosica: Davorka Begović
Razvoj tehnologije i programiranje: Miodrag Gladović
Tehnička realizacija: Jakov Habjan, Andrija Santro
Dizajn: kuna zlatica
Marketing i komunikacije: Jadrana Ćurković, Inesa Antić
Hvala: LIFE Lynx

Program je sufinanciran sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

Istraživački dio projekta realiziran je u sklopu projekta Arc-hive, a dio snimaka korištenih u radu u sklopu rezidencijalnog programa European Media Art Platform u gnrationu (Portugal), uz potporu potprograma Kultura Kreativne Europe Europske unije.

Details

Date:
April 16
Time:
16:00 - 20:00
Website:
https://www.kontejner.org/

Venue

KONTEJNER
Odranska 1/1
Zagreb, 10000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
View Venue Website

Organizer

KONTEJNER
Email:
kontejner@kontejner.org
View Organizer Website

Leave a Reply