Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Dorf Domagoja Burilovića u Medijateci galerije Flora. izložba i razgovor s umjetnikom

April 3 @ 19:00 - 22:00

Free

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora sa zadovoljstvom Vas pozivaju na otvorenje izložbe Dorf Domagoja Burilovića koje će se održati u srijedu 3. travnja u 19 sati.

Izložba se realizira u sklopu Godišnjeg programa Medijateke Flora i može pogledati do 10. travnja svaki dan od 10 do 13 sati i od 16 do 19 sati. Izložba se može pogledati i u drugim terminima ako su vrata Florina doma otvorena, te najavom na mejl: galerijaflora.dbk@gmail.com

————————————-

Slavonija se u 19. stoljeću naseljava stanovništvom iz svih dijelova Austro-Ugarske. Eksploatacijom šuma i zemlje počinje nagli gospodarski razvoj. Velika i brojna sela postaju osnovna demografska i urbanistička jedinica.

Doseljeni Nijemci vrše najveći kulturni utjecaj na selo kroz jezik, obrte i – arhitekturu. Gradnja pečenom ciglom mijenja dotadašnju gradnju blatom što bitno podiže kvalitetu života. Nastaju dva tipa kuća – zabatni (agrarni) i uzdužni (obrtnički). Objekti se dekoriraju historicističkim i secesijskim ornamentima kojima seljaci nevješto kopiraju gradsku arhitekturu, te su takve kuće jedina kulturna baština mnogih sela.

Aktualnim iseljavanjem stanovništva selo odumire jer više ne pruža dovoljnu kvalitetu života, a s njim prva propada povijesna arhitektura. Ironija je povijesti da su Nijemci naseljavali Slavoniju i podizali kvalitetu života, a danas Slavonci odlaze u Njemačku u potrazi za boljim životom.

Serija Dorf se sastoji od foto-kolaža objekata na pročišćenim ravničarskim prostorima kako bi se istaknula arhitektura i ispražnjeni pejzaž, kao i od tipologije kuća u realnim prostorima.“Dorf” je njemačka riječ za selo. ( artist statement) .

Details

Date:
April 3
Time:
19:00 - 22:00
Cost:
Free
Event Category:

Venue

HDLUDU
Šetalište kralja Zvonimira 32
Dubrovnik,
+ Google Map

Organizer

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik
Email:
hdludubrovnik@gmail.com

Leave a Reply