Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Drugost – izložba iz zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti

June 12 @ 19:00 - 21:00

4€

Galerija Kortil od 12. lipnja otvorenjem ljetne izložbe ‘’Drugost’’ predstavlja Riječankama i Riječanima te njihovim gostima preko trideset umjetničkih djela Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba (NMMU).

Izložba se kroz odabir radova naših vodećih autorica i autora bavi konceptom „drugosti“ nudeći novu perspektivu i neka od mogućih tumačenja izloženih djela nastalih u periodu od druge polovice 19. stoljeća naovamo. Koncept kustosice NMMU Marte Radman bavi se razotkrivanjem i čitanjem društvenih preduvjeta, autocenzurom umjetnika i značajem rodnog i spolnog identiteta u stvaralačkom izričaju, kroz  problematiku feminizma, dekolonizacije te rodne i LGBTQI+ teorije.

Među ostalim bit će predstavljeni radovi Miroslava Kraljevića, Vlahe Bukovca, Milivoja Uzelca, Vere Fisher, Josipa Račića, Vlaste Delimar, Naste Rojc i Ksenije Kantoci u medijima slikarstva, skulpture, fotografije, videa i umjetničkih instalacija. Pritom će se nastojati izazvati dominantni diskurs i dati prostor umjetnosti i autorima/cama koji su povijesno marginalizirani, potičući inkluzivniji dijalog o složenosti identiteta, (re)prezentacije i dinamike moći u svijetu umjetnosti.

Kroz izložbu, koja će biti otvorena do 14. rujna, Galerija Kortil donosi ljetni izložbeni program domaćoj i stranoj publici Rijeke. Program se ostvaruje u suradnji s Nacionalnim muzejom moderne umjetnosti koji će do 2026. godine biti zatvoren zbog cjelovite obnove Palače Vranyczany-Dobrinović.

 

Details

Date:
June 12
Time:
19:00 - 21:00
Cost:
4€
Event Category:
Website:
https://hkd-rijeka.hr/dogadanja/drugost-izlozba-iz-zbirke-nacionalnog-muzeja-moderne-umjetnosti/

Venue

Galerija Kortil
Strossmayerova 1
Rijeka, Primorsko-goranska županija 51000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
051 373 502
View Venue Website

Organizer

Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Phone:
051 373 502
Email:
press@hkd-rijeka.hr
View Organizer Website

Leave a Reply