Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

HDLUDU: Dani otvorenih vrata udruga u Flori

June 7 @ 10:00 - 19:00

Free

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik poziva Vas na DANE OTVORENIH VRATA UDRUGA, koji će se odvijati od 6.6. do 8.6. 2024., od 10 do 19 sati u Florinu domu.

Manifestacija Dani otvorenih vrata udruga koju organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske godišnji je događaj koji se održava u cijeloj Hrvatskoj s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici.

program :

* Izložba: Maskless_Lucia Labas, otvorenje 6.6.2024. u 19 sati u Galeriji Flora

* Izložba: Znoj, suze ili more_Darija Žmak Kunić, do 8.8.2024. u Medijateci

* Čitaonica: Život umjetnosti u Florinu vrtu

Život umjetnosti recenzirani je znanstveni časopis koji izlazi dva puta godišnje kao dvojezično izdanje (hrvatski i engleski). Prilagođen standardima znanstvenih publikacija, časopis nastavlja tradiciju kontinuiranog izlaženja od 1966. godine. Posvećen je temama s područja moderne i suvremene umjetnosti, urbanizma, arhitekture i dizajna, i to u širokom opsegu od bavljenja konkretnim fenomenima do razmatranja relevantnih pitanja na teorijskoj razini. U posebnom fokusu časopisa nalazi se područje srednje i jugoistočne Europe kao kontekst unutar kojeg se pozicionira i hrvatska umjetnost.

Časopisi Život umjetnosti donacija su Instituta za povijest umjetnosti kojem, kao i glavnoj i odgovornoj urednici Ivani Mance Cipek ovom prilikom zahvaljujemo na ovoj vrijednoj donaciji.

* Čitaonica: Florin dom: Flora Jakšić i uloga njezina ateliera

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik sedamdeset godina kontinuirano djeluje u zgradi Florina doma u Lapadu, ostavštini slikarice Flore Jakšić rođ. Marinović (1856.-1943.). Ona je daleke 1931. godine „svoj marom sagrađen dom” – atelijer oporučno ostavila umjetnicima da u njemu slobodno priređuju samostalne i skupne izložbe, da se u njemu sastaju, stvaraju i djeluju.
Istraživački projekt Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik Florin dom: Flora Jakšić i uloga njezina atelijera započeo je uključivanjem više povjesničarki i povjesničara umjetnosti (Antun Baće, Ivan Viđen, Lucija Vuković, Sanja Žaja Vrbica), koji su istražili pojedine segmente slikaričina života i rada te ulogu njezina atelijera u kulturnom životu Dubrovnika tijekom proteklog stoljeća. Projekt je okrunjen izdavanjem publikacije u kojoj se, iz različitih perspektiva, govori o bogatoj i zanimljivoj biografiji slikarice i pokroviteljice umjetnosti, o konceptu i konačnoj realizaciji Florina atelijera te naposljetku o umjetničkoj i kulturnoj klimi onodobnog Dubrovnika.

Knjigu možete čitati u Florinu vrtu, ili ju kupiti po promotivnoj cijeni od 20 eura

* Knjižnica i arhiv u Medijateci suvremenih umjetničkih praksi

Prostor Medijateke otvoren je za javnost kao arhiv, knjižnica, čitaonica, slušaonica, produkcijski centar, te kao prostor izlaganja, eksperimenta,radionica, suradnji, razgovora i druženja.

* Audio arhiv: Razgovori u Flori

Razgovore sa dubrovačkim umjetnicima, koje je 2021. vodio kustos Marko Stamenković u Flori u sklopu projekta Suvremena dubrovačka scena, možete poslušati u Florinu vrtu.

* Florin vrt: Slaven Tolj

site-specific work in progress rad

Godišnji program Galerije Flora, Godišnji program Medijateke suvremenih umjetničkih praksi i program Florin dom u 2024. ostvaruju se uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Ministarstva kulture i medija RH i Zaklade Kultura nova, kojima ovom prilikom zahvaljujemo na podršci.

Medijski partner: Plan for culture

Details

Date:
June 7
Time:
10:00 - 19:00
Cost:
Free
Event Categories:
,

Venue

HDLUDU
Šetalište kralja Zvonimira 32
Dubrovnik,
+ Google Map

Organizer

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik
Email:
hdludubrovnik@gmail.com

Leave a Reply