Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Izložba Duh mesta – prvi vek Distrikta

September 30, 2023 @ 19:00

Free

Izložba Duh mesta – prvi vek Distrikta je multimedijalna izložba i stalna postavka, autora dr um. Monike Bilbije Ponjavić i Nemanje Milenkovića, koja dramatizuje i tematizuje prostor Distrikta kroz vreme. Nakon otvaranja, posetioci će ovu stalnu postavku moći da posete svakog dana (osim ponedeljka i utorka) od 16 do 20 časova.

Nekadašnji industrijski kompleks, današnji centar savremene umetnosti, Distrikt je tokom posljednjih stotinu godina prešao nesvakidašnji put, koji je ovaj prostor u mnogočemu odredio. Taj put je ujedno inspiracija, ali i okosnica izložbe koja umetničkim i scenskim sredstvima, a koristeći se metodama scenskog dizajna, publici nastoji ispričati malo poznatu priču.

Podeljena u šest faza, od osnivanja fabrike, preko II svetskog rata i NATO bombardovanja, do Evropske prestonice kulture, izložba, organizacijom, ali i građenjem prostora nastoji, na trenutke vrlo doslovno, preslikati turbulentnost, progres, promene, tragične sudbine, haos, nadu i kakofoniju jednog vremena. Poput odraza u ogledalu.

Posredstvom šest tematski, iskustveno, umetnički i sadržajno različito tretiranih, kao i fizički odvojenih soba, posvećenih određenim periodima, publika će, kroz interakciju sa sobama, u većoj ili manjoj meri, imati priliku da sazna nešto novo, da se podseti starog i zaboravljenog, direktno učestvuje, da se igra i istražuje, svojim čulima i telom.

Specifičnost izložbe se ogleda u tome da, iako tretira konkretno vreme, mesto i događaje, „Duh mesta“ nije arhivska izložba artefakata i činjenica nego izložba pričanja priča i stvaranja novih iskustava.

Njena druga specifičnost je način građenja i preispitivanja umetničkog dela, dela-sobe. Svaka od njenih šest soba je zamišljena kao instalacija pa je, samim tim, svaka od njih tako i građena. Građena u jednom paralelnom procesu u kom se prostor, vreme i događaj, koji se odvija u prostoru i vremenu, te tekst, na koji se oslanja, grade paralelno i nedeljivi su jedni od drugih.

U svojoj knjizi „Duh mesta“ (Genius Loci), na koju se izložba direktno referiše, Kristijan Norberg Šulc kaže da identitet čoveka proizilazi iz identiteta mesta (identity of place). On naglašava da mesto (place), kao geografska celina i odrednica, ono što čoveku daje njegov identitet. U tom smislu, a vodeći se idejama Norberga Šulca, kao jednom od neraskidivih veza, izložba „Duh mesta – prvi vek Distrikta“ predstavlja samostalno kontekstualno umetničko delo sačinjeno iz celina identitetski vezanih za mesto koje, između ostalog, nastoji preispitati to pitanje identifikacije i upostavljanja identiteta u jednoj heterogenoj zajednici i dati svoj komentar na razne društvene pojave koje su obeležile poslednji vek čovečanstva.

Details

Date:
September 30, 2023
Time:
19:00
Cost:
Free
Event Category:
Website:
https://kalendar.novisad2022.rs/events/izlozba-duh-mesta/

Venue

Distrikt, Novi Sad, Srbija
Bulevar despota Stefana 5
Novi Sad, Novi Sad 21000 Serbia
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply