Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Izložba Iza mora u Galeriji Flora

May 25 @ 18:00 - 21:00

Free

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora sa zadovoljstvom Vas pozivaju na otvorenje izložbe Iza mora Siniše Ilića koje će se održati subotu 25. svibnja u 18 sati u Galeriji Flora.

Uz radove Siniše Ilića Orijentacija u 100 revolucija i Oseka, u Medijateci galerije Flora održati će se razgovor o Oktobarskom salonu i biti će izloženi radovi Odeljenje povremenosti Mie Ćuk, Stara frajla Dubravke Sekulić, Edukativni mural o malo poznatoj istoriji slikarstva Darinke Pop- Mitić iz Kolekcije „Oktobarski salon“ i prikazano ponešto od arhivskog materijala vezanog za spomenutu beogradsku manifestaciju likovnih umjetnosti.

Razgovor će voditi kustosica izložbe Zorana Đaković Minniti i Siniša Ilić.

Izložba se realizira u suradnji sa Kulturnim centrom Beograda.

Radujemo se Vašem dolasku, razgovoru i druženju u Florinu vrtu.

Izložba se može pogledati do 3. lipnja svaki dan od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati. Izložba se može pogledati i u drugim terminima ako su vrata Florina doma otvorena, te najavom na mejl: galerijaflora.dbk@gmail.com 


Izložba i program u galeriji Flora pripadaju kustosko-umjetničkom istraživanju nazvanim Kolekcija decenija koje je započelo 2017. godine i prvo svoje izdanje imalo u prostoru za suvremenu umjetnost Apoteka u Vodnjanu. Suradnja između umjetnika Siniše Ilića i kustosice Zorane Đaković Minniti razvijala se prije svega u odnosu na umjetničke radove koji se nalaze u Kolekciji „Oktobarski salon“ i one koji gravitiraju oko same izložbe Oktobarskog salona. Ovo je bio jedan od načina na koji smo akumulirali iskustva umhjetničkih i kustoskih pozicija koja se dotiču pitanja kolekcioniranja, institucionalnih praksi, „izlaganja“ kao i niza međuodnosa u privremenim okolinama izložbi/galeriskih prostora/razgovora/vođenja i drugih oblika suradnji.

Kontekst Florina doma, mjesta i prostora suvremene likovne umjetnosti koji to postaje zahvaljujući gesti jedne umjetnice Flore Jakšić i činjenici da to i ostaje isključivo kroz zajedničko zalaganje umjetnika danas, potaklo nas je da razmišljamo o odnosu dvije cjeline unutar ove izložbe.

Iza mora prikazuje radove Siniše Ilića, izvedene u eksterijerima čime se između ostalog skreće pažnja na neophodnost i važnost paralelnog djelovanja, ne samo onog vezanog za enterijer, dom, instituciju, već i onog možda ključnijeg koje se dešava vani.

Prvi rad pod nazivom Oseka, performans/akcija izvedena 2022. je tekstilna slika i njene izvedbene iteracije u videu predstavljaju slojeve refleksije o geopolitičkom položaju Sredozemnog mora ne samo kao kolijevke civilizacije, već i puteva ljudi koji pokušavaju preći plavu granicu Tvrđave Evropa, u uvjetima opasnim po život, kao neophodna radna snaga. Tekstil ima za cilj inicirati kolektivnu predstavu, „prelivanje“, pokrivanje i „gutanje“ kako bi se stvorio kratak doživljaj preopterećenja, (ne)vidljivosti i dezorijentacije u prostoru, suočavanja sa talasastim materijalom koji nakon kretanja bježi i teško se može obuzdati.

Drugi rad, Orijentacija u 100 revolucija, performans/akcija iz 2020. godine, predstavlja još jednu sliku na tekstilu površine sto kvadratnih metara. Slika je apstraktna, dekonstruirana mapa sveta. Narativ slike i njezine umjetničke reference ispituju odnos slike i teksta, odnosno način na koji se apstraktna slika dodatno obilježava, a zatim čita drugim sistemima znakova i znanja, konkretno tekstom i poviješću. Slika je nastala kao dio istoimene izvedbene akcije, u kojoj funkcionira kao performativni objekat, na tankoj liniji između pokretača izvođačke aktivnosti i ‘prevelikog rekvizita’, a čiji potencijal leži u sposobnosti da se zajedničkim djelovanjem publike pokriju svi ostali objekti u prostoru izvođenja. Ova radnja izvođenja može se dalje tumačiti u okviru dva tekstualna priloga; kronološko-geografsko-povijesni popis revolucija i društvenih nemira koji su se dogodili u proteklih stotinu godina i kroz odlomak iz romana Pesma Oskara Daviča u kojem navodi različite grupe, identitete i entitete čije su riječi i postupci neophodni da bi došlo do pobune.

Oba performativna videa istražuju upotrebu prevelikog tekstila kao objekta za sliku i performans. Tekstil migrira sa izloga na zidovima i podovima galerije u interaktivni element u prostoru koji dijele izvođači i publika. Koncept ovih djela je da evociraju spontane ili planirane akcije unutar zajedničkog prostora koji mogu biti neizvjesni ili strukturirani, uključujući planirane akcije ili koreografirane pokrete. Prisustvo i kretanje tekstila/slika unutar prostora za izvođenje može izazvati osjećaj preplavljenosti ili obavijenosti vizualnim i taktilnim elementima, čime se poboljšava cjelokupno multisenzorno iskustvo i za izvođače i za članove publike.

Drugu cjelinu čini program Na mala vrata, u okviru kojeg će u Medijateci biti predstavljeni radovi Mie Ćuk, Dubravke Sekulić i Darinke Pop-Mitić. Ako izložbama, kolekcijama, arhivskom materijalu i suradnjama pristupimo kao izvorima znanja koji utiču i podstiču nove procese učenja, a plod su udruženog rada, onda je ovaj kombinirani program koji se sastoji iz razgovora, predavanja i izložbe, pokušaj zamišljanja otvorene učionice o povijesti jedne manifestacije – u ovom slučaju Oktobarskog salona i njenog odnosa sa zajednicom. Ideja je da se, u neposrednom razgovoru sa publikom i zajedničkom slušanju i gledanju tri umjetnička rada iz Kolekcije Oktobarski salon, prodre dublje u moguće problematike i entuzijazam jedne izložbe.

Zadatak Oktobarskog salona bio je da svake godine o godišnjici oslobođenja Beograda priređuje izložbu reprezentativnih ostvarenja suvremene srpske likovne umjetnosti.

Prvi Oktobarski salon održan je u Umetničkom paviljonu u Masarikovoj ulici, privremeno izgrađenom objektu koji je funkcionirao do 1974. godine. Od tada Oktobarski salona mijenja prostore u kojima se održava.

Tri izabrana rada pripadaju relativno recentnoj povijesti, koja se odnosi na period od posljednjih petnaest godina tijekom kojih su se ideologije, arhitektura i duh komešali i mijenjali. Garaža, Beogradska zadruga i Bibliteka tako postaju glavni likovi u ovom postavu i razgovoru, simbolička mjesta mogućih istina i dokazi promjena.

Zvučna instalacija „Odeljenje povremenosti” umjetnice Mie Ćuk kreirana je 2022. godine za prostor Univerzitetske Biblioteke „Svetozar Marković” u Beogradu, za potrebe 59. Oktobarskog salona. Glas umjetnice vodi posjetioce kroz intimni prostor čitalaštva i zamršeni sistem bibliotečnog kataloga. S druge strane, Stara frajla iz 2013. kroz izmišljenu priču o jednoj zgradi govori o nama, našim borbama, strahovima. Edukativni mural o malo poznatoj istoriji slikarstva Darinke Pop-Mitić iz 2009. na temeljima alternativne povijesti nudi prolaz ka drugoj prošlosti. U originalnom obliku rad se sastojao od serije od šest murala koji su bili naslikani na šestom spratu garaže u Masarikovoj ulici, na mjestu gde je davne 1960. bio održan prvi Oktobarski salon. Ovi murali su predstavljali (ne)realizirane slike poznatih domaćih umjetnika s jasnim političkim konotacijama vezanim za vrijeme i mjesto njihovog (navodnog) postojanja.

Zorana Đaković Minniti 

Godišnji program Galerije Flora, Godišnji program Medijateke galerije Flora i program Florin dom u 2024. ostvaruju se uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Ministarstva kulture i medija RH i Zaklade Kultura nova, kojima ovom prilikom zahvaljujemo na podršci.

Realizaciju izložbe podržao je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda .

Details

Date:
May 25
Time:
18:00 - 21:00
Cost:
Free
Event Category:

Venue

HDLUDU
Šetalište kralja Zvonimira 32
Dubrovnik,
+ Google Map

Organizer

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik
Email:
hdludubrovnik@gmail.com

Leave a Reply