Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Izložba Između slave i zaborava: Lea Deutsch – čudo od djeteta i žrtva Holokausta

May 13 @ 12:00 - 13:00

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 15

U okviru XI. festivala povijesti Kliofest u ponedjeljak, 13. svibnja, s početkom u 12 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu otvara se izložba Između slave i zaborava: Lea Deutsch – čudo od djeteta i žrtva Holokausta.

U otvorenju izložbe sudjeluju intendantica HNK-a u Zagrebu dr. sc. Iva Hraste Sočo, akademik Boris Senker te autori izložbe dr.sc. Damir Agičić i dr. sc. Martina Bitunjac.

Lea Deutsch oduševljavala je publiku upečatljivom glumom, pjevanjem i plesom, a novinari su je opsjedali. Mlada je glumica bila proglašena “čudom od djeteta.” Prvi je put na kazališne daske stala u dobi od samo pet godina, a na kulturnoj je sceni godinama pobuđivala iznimno veliku pozornost. Čak su i najstroži kritičari morali priznati da se pozornicom kreće na začuđujuće prirodan i samopouzdan način.

Sve se promijenilo u proljeće 1945. Ustaše su joj izrekli zabranu da glumi, pa čak i da uđe u kazalište kao gledateljica. (…) vodili su neumornu bitku za preživljavanje, sve dok ona, njezina majka i njezin brat naposlijetku nisu u svibnju 1943. deportirani u pravcu Auschwitza. Nekoć proslavljena glumica izgubila je život sa svega šesnaest godina.

Martina Bitunjac, Lea Deutsch – dijete glume, glazbe i plesa (Srednja Europa, Zagreb 2021.)

 

 

 

 

Details

Date:
May 13
Time:
12:00 - 13:00
Website:
https://www.kliofest.hr/

Leave a Reply