Loading Events

« All Events

Izložba Striptokok Davora Schunka u Flori

June 13 @ 19:00 - 22:00

Free

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora pozivaju Vas na otvorenje izložbe Striptokok Davora Schunka koje će se održati u četvrtak 13. lipnja u 19 sati u Medijateci galerije Flora, te na radionicu stripa, koja će se održati 14. i 15. lipnja od 17 do 19.30 sati.

Izložba se može pogledati do 23. lipnja svaki dan od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati. Izložba se može pogledati i u drugim terminima ako su vrata Florina doma otvorena, te najavom na mejl: galerijaflora.dbk@gmail.com

Prijave za radionicu primaju se na mejl: galerijaflora.dbk@gmail.com

Broj sudionika je ograničen. Minimalna dob je 12 godina. Sudjelovanje na radionici ne naplaćuje se.


Već duhovitom igrom riječi kod samog naslovljavanja stripa, Davor Schunk jasno daje do znanja budućem čitatelju kako ga očekuje inteligentna crnohumorna odiseja kroz svijet zarazno privlačnih životinjskih antijunaka čijoj blesavosti naprosto ne možemo odoljeti.

Iz pasice u pasicu Schunkovo životinjsko carstvo sipa iz rukava apsurdne nizove asocijacija prepune pop kulturnih ali i filozofskih referenci za čije je razumijevanje potrebno biti dobro životno potkovan, načitan i nagledan. U njegovim jasno profiliranim antropomorfnim likovima koncentrirani čitatelj prepoznat će mnoštvo arhetipova koji nas okružuju: sveznalice iz fotelje, cinične životne promatrače, žrtve vršnjačkog nasilja, nepopravljive hlebince a sve zajedno provučeno kroz crtežnim minimalizmom dosljedno provedenu estetiku ružnog kakva i inače krasi njegove stripove.

Baš kao što su u biologiji bakterije jednostaničari bitni za održavanje života makroorganizama te osnova svakog hranidbenog lanca, tako je i ovaj Schunkov Striptokok vrlo važna karika domaćeg stripa te sljednik čitavog niza inteligentnih prethodnika koji održavaju na životu hrvatski strip, tu nježnu i fragilnu ugroženu vrstu vječno na rubu opstanka.

Mario Kovač

Davor Schunk je rođen 30. travnja 1970. godine u Virovitici gdje je završio srednjoškolsko obrazovanje. Nakon Studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu radi kao senior dizajner i mentor ilustratorima u izdavačkoj kući Školska knjiga. Godine 2003. osniva studio vizualnih komunikacija Definicija. Godine 2013. postaje član HZSU (Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika). Stripove je počeo crtati u ranom djetinjstvu, crta ih i sada. Uz organizaciju zahtjevnog festivala stripa Fra Ma Fu 2009. godine u Virovitici inicijator je i urednik strip fanzina Striptokok. Objavljivao je stripove, ilustracije i pjesme u dječjim časopisima (Smib, Prvi izbor, Radost, Junior film). Sudjelovao je na više samostalnih i žiriranih izložbi u Hrvatskoj i Europi. Oblikovao je i ilustrirao više početnica i udžbenika za osnovne i srednje škole. 2012. godine na 23. slavonskom biennalu grafike Osijek dvije njegove table stripa su izložene kao ravnopravna grafička forma. Isto tako, dugi niz godina uspješno vodi strip radionice za djecu i odrasle (kulturni klub O’grada, Monte librić u Puli, Šibenski festival djeteta, festival Sedam dana stvaranja, gradske knjižnice i čitaonice…). Autor je knjiga za odrasle Tragovi, Sitna proza 1 i 2, Svijet oko puta, strip albuma Striptokok i strip albuma Bez brkova te slikovnica za djecu Sretan svijet/Životinjski bonton, Fućka mi se, Joj kipari, serijal Mika i serijal Miro i Mara kao pisac, ilustrator i dizajner.

Od više nagrada koje je osvojio valja istaknuti ‘Kiklop’ iz 2014. godine za knjigu Palac sim i palac Tam (ilustracije i dizajn) i ‘Ovca u kutiji’ za naljepšu slikovnicu 2018. godine za autorsku slikovnicu Fućka mi se.


Godišnji program Galerije Flora, Godišnji program Medijateke suvremenih umjetničkih praksi i program Florin dom u 2024. ostvaruju se uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Ministarstva kulture i medija RH i Zaklade Kultura nova, kojima ovom prilikom zahvaljujemo na podršci.

Medijski partner: Plan for Culture

Details

Date:
June 13
Time:
19:00 - 22:00
Cost:
Free
Event Category:

Venue

HDLUDU
Šetalište kralja Zvonimira 32
Dubrovnik,
+ Google Map

Organizer

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik
Email:
hdludubrovnik@gmail.com

Leave a Reply