Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Jasna Galjer, Prolegomena za modernu: društveno angažirana arhitektura Marijana Haberlea između vizije i realnosti

October 24, 2023 @ 18:00

Izložba i tribina

Autorica izložbe je dr.sc. Jasna Galjer, redoviti prof. na odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a organizatori izložbe su galerija Modulor i Oris Kuća arhitekture.

Tribina se organizira u suradnji s Oris Kućom arhitekture, a uz stručnu podršku Društva arhitekata Zagreb i  Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Izložba “Prolegomena za modernu: društveno angažirana arhitektura Marijana Haberlea između vizije i realnosti” galerije Modulor Centra za kulturu Trešnjevka gostuje u prostoru galerije Oris Kuća arhitekture (Kralja Držislava 3) uz okrugli stol/prateće predavanje.

Izložba traje od 24. do 28. listopada 2023., dok će se tribina “Brodarski institut u Zagrebu” održati u utorak, 24. listopada 2023. u 18 sati u Oris Kući arhitekture.

Posjet izložbi i sudjelovanje na tribini je besplatno.

O izložbi: 

“Izložba predstavlja djelovanje Marijana Haberlea (1908.-1979.), jednog od protagonista moderne arhitekture u Hrvatskoj. Haberle je brojnim arhitektonskim ostvarenjima ostavio neizbrisiv trag u arhitektonskoj kulturi i današnjem urbanom identitetu Zagreba, ali i drugih gradova diljem Hrvatske, od Slavonskog Broda do Siska. Zagrebački zbor (današnji Studentski centar) i Tehnički muzej, Brodarski institut, hotel na Plitvicama, Koncertna dvorana „Vatroslav Lisinski“, neki su od najistaknutijih primjera u Haberlevom impresivnom opusu. Namjera je ovom izložbom u dijalogu arhitektonskih fotografija izvornog i današnjeg izgleda, nacrta, vizualno dojmljivih crteža i filma, podsjetiti na značenje i vrijednost poznatih, ali i rasvijetliti još uvijek nedovoljno poznate doprinose Marijana Haberlea ostvarenju vizija moderne arhitekture i time pridonijeti prepoznavanju kvalitete prostora u kojem živimo.”  Jasna Galjer

Više o tribini: 

Tema tribine je stanje arhitektonske i urbanističke baštine na primjeru Brodarskog instituta u Aveniji Većeslava Holjevca 20 u Zagrebu. Povod za razgovor je neizvjesna sudbina ovog iznimno vrijednog multifunkcionalnog kompleksa, koji je gašenjem primarne funkcije poput brojnih kvalitetnih ostvarenja socijalističkog modernizma prepušten likvidaciji koja donosi propadanje. Tribina će predstaviti slučaj Brodarskog instituta, ilustrativan za situaciju gdje izostaje društvena svijest o kvaliteti i vrijednosti građevina i ambijentalnih cjelina javne namjene iz razdoblja socijalističkog modernizma. Namjera je ovim razgovorom ukazati na akutne probleme koji su rezultat nedostatnog pravnog okvira za provođenje zaštite arhitektonskih i urbanističkih ostvarenja u praksi, kao i otvorenih proceduralnim pitanja. Cilj je potaknuti dijalog između predstavnika profesionalne i šire javnosti o ključnim pitanjima konteksta u kojem arhitektura i urbanizam imaju formativne, kompleksne uloge u afirmiranju proizvodnje novih kulturnih vrijednosti. Stoga će se u razgovoru naglasiti aspekti planiranja i izgradnje Novog Zagreba i Zagrebačkog velesajma, osobito kao mogućnost prepoznavanje i razumijevanja postojećih urbanih i arhitektonskih vrijednosti.

O aktualnim pitanjima modernističke baštine druge polovice 20. stoljeća na primjeru Brodarskog instituta, aspektima zaštite, iskustvima i problemima koji se javljaju u praksi te o otvorenim pitanjima mogućih strategija zaštite raspravljat će: dr. sc. Jasna Galjer (Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu), dr. sc. Valentina Gulin-Zrnić (Institut za etnologiju i folkloristiku), dr. sc. Marko Špikić (Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu), dipl.ing.arh. Iva Hudan (savjetnica ministra Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva  i državne imovine), dr.sc. Marijana Sironić, dipl.ing.arh. (Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba), dipl. ing. arh. Darko Kovač (Konzervatorski odjel u Zagrebu za područje Zagrebačke županije Ministarstva kulture i medija RH) i  pozvani predstavnik Gradske uprave grada Zagreba.
O izložbi: 

“Izložba predstavlja djelovanje Marijana Haberlea (1908.-1979.), jednog od protagonista moderne arhitekture u Hrvatskoj. Haberle je brojnim arhitektonskim ostvarenjima ostavio neizbrisiv trag u arhitektonskoj kulturi i današnjem urbanom identitetu Zagreba, ali i drugih gradova diljem Hrvatske, od Slavonskog Broda do Siska. Zagrebački zbor (današnji Studentski centar) i Tehnički muzej, Brodarski institut, hotel na Plitvicama, Koncertna dvorana „Vatroslav Lisinski“, neki su od najistaknutijih primjera u Haberlevom impresivnom opusu. Namjera je ovom izložbom u dijalogu arhitektonskih fotografija izvornog i današnjeg izgleda, nacrta, vizualno dojmljivih crteža i filma, podsjetiti na značenje i vrijednost poznatih, ali i rasvijetliti još uvijek nedovoljno poznate doprinose Marijana Haberlea ostvarenju vizija moderne arhitekture i time pridonijeti prepoznavanju kvalitete prostora u kojem živimo.”

Jasna Galjer

 
Organizacija izložbe: Galerija Modulor i Oris Kuća arhitekture
Međuistitucionalna suradnja: Hrvatski muzej arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
Izložba je ostvarena uz podršku Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.
Realizaciju izložbe i kataloga podržali su ustupanjem prava na korištenje materijala sljedeće institucije i pojedinci: Hrvatski muzej arhitekture Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti: Osobni arhivski fond Marijana Haberlea (HMA HAZU – OAF M. Haberle), Brodarski institut d.o.o. u likvidaciji, Zagreb, Arhiv JU NP Plitvička jezera, Hrvatski državni arhiv, Zagreb, Obiteljska ostavština Haberle-Jurković, Damir Fabijanić, Saša Šimpraga i Bruno Radovčić.

Details

Date:
October 24, 2023
Time:
18:00
Event Categories:
,
Website:
https://cekate.hr/galerija-modulor/

Venue

Oris House of Architecture
Kralja Držislava 3
Zagreb, 10 000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
+ 385 1 37 78 177

Leave a Reply