Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Katja Banović & Xavier Madden, Izložba “Bacteria Babies: Babinje”

February 15 @ 19:00 - 22:30

KONTEJNER, Odranska 1/1, Zagreb

15.2. – 24.2.2024.

Izložba Bacteria Babies: Babinje Katje Banović i Xaviera Maddena donosi instalaciju od bakterijske celuloze koju su autori mjesecima uzgajali u Puli i Beču u suradnji s lokalnom zajednicom. Premijera ovog rada, realiziranog u sklopu KONTEJNER-ove produkcijske platforme UradiSam_ARTLAB, održat će se 15. veljače 2024. u 19 sati uz vodstvo umjetnika i akciju usvajanja baby kombucha. Izložba je otvorena do 24. veljače 2024. godine.

Fokus projekta nalazi se na sjecištu decentralizirane i zajedničke proizvodnje bio-materijala bakterijske celuloze te eksperimentiranja s njezinim materijalnim svojstvima. Tijekom 2023. godine autori su surađivali s više od 60 sudionika u Puli (HR), i Beču (AT) koji su u svoje domove, radna mjesta i institucije primili ‘bakterijske bebe’ te brinuli o njima do trenutka njihova sazrijevanja u bakterijsku celulozu i ulaska u umjetničku sferu. Domaćini su tako svjedočili transformaciji sastojaka smočnice poput povrća, octa ili šećera u bio-materijal potpuno novih svojstava s raznolikim mogućnostima buduće primjene. Uz izraženu uradisam kvalitetu, projekt posjeduje i društvenu, participatornu dimenziju jer uz propitivanje održivosti izgradnje našeg okoliša, uključuje i suradnju s lokalnom zajednicom.

Okupljanja i proslave povodom babinja tradicionalno su zamišljeni kao prilika za upoznavanje novorođene bebe, pa se izložba poigrava tim folklorom na dvije razine: predstavljajući publici novorođenu bakterijsku celulozu, ali i novorođeni umjetnički rad u produkciji KONTEJNER-a.

Kustosice izložbe: Ana Bedenko, Tereza Teklić (KONTEJNER)

Leave a Reply