Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Mediterranea. Slojeviti presjek drevnog Sredozemlja., izložba

February 14 @ 18:00 - 20:00

Free

U organizaciji Veleposlanstva Italije u Zagrebu, Talijanskog instituta za kulturu i Generalnog Konzulata Italije u Rijeci u Galeriji Kortil u Rijeci 14. veljače u 18.00 sati otvara se putujuća izložba Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike „Mediterranea. Slojeviti presjek drevnog Sredozemlja”.

Nakon nekoliko inozemnih etapa, i nakon što je u siječnju predstavljena hrvatskoj publici u Zagrebu, izložba dolazi u Rijeku, a potom nastavlja svoje putovanje zemljama Mediterana.

Izložba je realizirana u suradnji s: Talijanskom svemirskom agencijom (Agenzia Spaziale Italiana ASI), Telespazio/e-GEOS, Fondazione Med-Or (gruppo Leonardo) i Europskom svemirskom agencijom (ESA). Kustos izložbe je Viviana Panaccia.

Izložba na jedan posve nov, inovativan i nadasve jedinstven način priča povijest, ljepotu, narode i mitove „morskog kontinenta“ Mediterana, regije velike povijesne vrijednosti koja u današnje vrijeme, s geografskog, političkog i prometnog aspekta, ponovo dobiva centralnu ulogu.

Slike Talijanske i Europske svemirske agencije te Telespazio/e-Geos-a, dobivene najnaprednijijim tehnologijama, u dijalogu su s drevnim kartama i umjetničkim djelima, u sintezi kulture, umjetnosti i znanosti između prošlosti i sadašnjosti. Istovremeno, izložba ima za cilj i promicanje brenda „Made in Italy“ kroz valorizaciju i integraciju kulturnih i umjetničkih sadržaja s inovacijskim i tehnološkim elementima.

Izložbom se također slavi i povijesno prijateljstvo između Italije i Hrvatske tako snažno ukorijenjeno u njihovoj zajedničkoj pripadnosti mediteranskoj civilizaciji.

Itinerer izložbe podijeljen je u tri tematska područja:
1. Povijest zemalja i voda, naroda i kultura, 2. Vegetacija i mirisi, te 3. Mediteran danas.

“Mediterranea” predstavlja Sredozemlje u svoj njegovoj složenosti, uključujući njegove ranjivosti te opasnosti koje mu danas prijete. To čini kroz prikaz njegove povijesti putem dosad neobjavljenih satelitskih slika, fotografija, video zapisa i site-specific instalacija koje stvaraju izniman emocionalni učinak. Satelitske snimke prikazuju, iz svemirske perspektive, pogled na: gradove i luke, raskrižja trgovinskih puteva, bogate kulturne utjecaje kao i na obale bogate usijevima koje simboliziraju Mediteran (masline, smokve, vinova loza) ali koje su istovremeno i ugrožene erozijom. Omogućavaju nam, nadalje, i pogled na otoke koji su turistička odredišta, a koji su ponekad u nekim davnim vremenima bili i mjesta progonstva, dok su danas mjesta na kojima se iskrcavaju migranti. Cijeli jedan dio izložbe posvećen je temi mediteranske vegetacije i njezinih mirisa, dočaravajući način na koji je poljoprivreda modificirala i redizajnirala nove krajolike.

Povijest i suvremenost Mediterana ukazuju na njegovu važnost i možemo jasno razabrati kako će ovo izvanredno područje imati centralni značaj i u našoj budućnosti. Te činjenice ukazuju na nužnost hitnog i učinkovitog odgovora na mnoge zajedničke izazove današnjice putem suradnje i pronalaženjem zajedničkih rješenja.

Izložba je na hrvatskom i talijanskom jeziku i otvorena je za javnost od 14. veljače do 5. ožujka 2024. godine.

Details

Date:
February 14
Time:
18:00 - 20:00
Cost:
Free
Event Category:
Website:
https://hkd-rijeka.hr/wp/wp-admin/post.php?post=8260&action=edit

Venue

Galerija Kortil
Strossmayerova 1
Rijeka, Primorsko-goranska županija 51000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
051 373 502
View Venue Website

Organizer

Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Phone:
051 373 502
Email:
press@hkd-rijeka.hr
View Organizer Website

Leave a Reply