Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Neustrašive žene – Muzej Gacke Otočac, otvorenje putujuće grupne izložbe ilustracija

September 22, 2023 @ 19:00 - 21:00

Sonja Švec Španjol

Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” bit će svečano otvorena u petak 22. rujna 2023. s početkom u 19 sati u Muzeju Gacke pri Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol u suradnji voditeljicom Muzeja Gacke Snježanom Bogdanić koja je i autorica likovnog postava izložbe u Otočcu.

 Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”. Organizatorica izložbe je kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol koja je zajedno s ilustratoricom Željkom Mezić i urednica pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Izložba ostaje otvorena do 10. listopada 2023.

Details

Date:
September 22, 2023
Time:
19:00 - 21:00
Cost:
Sonja Švec Španjol
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/events/1835190256932711

Leave a Reply