Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Noći arhitekture: Sarajevo x Rijeka / Tezaurus žilavosti

November 24, 2023 @ 16:00 - 23:00

Free

“Noći arhitekture Sarajevo X Rijeka” međunarodni su javni program kojeg zajednički organiziraju DELTALAB – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci i organizacija LIFT– Prostorne inicijative iz Sarajeva čiji je tematski okvir, a ujedno i završni produkt “Tezaurus žilavosti”
“Tezaurus žilavosti” nastat će kroz dinamičan format u kojem sudjeluje preko dvadeset sudionika koji kombinira kratke prezentacije i debatu. Odabir pojma proizlazi iz tematskog okvira programa, planetarnog i/ili lokalnog konteksta suvremenog trenutka, osobnog i grupnog fokusa profesionalnog djelovanja te znanstveno-istraživačkog i/ili stručnog interesa. Nakon prezentacijskog dijela slijedi moderirana debata. Koji pojmovi opisuju prostornu i urbanu stvarnost post-jugoslavenskog teritorija? Možemo li, putem našeg dijeljenog regionalnog jezika, stvoriti i zajednički rječnik – “Tezaurus žilavosti” – suvremene prostorne prakse u doba permanentne krize?

Sudionici programa su DELTALAB / URBANI STUDIJI UNIRI (Rijeka), LIFT – Prostorne inicijative (Sarajevo), BAZA – Platforma za prostorne prakse (Novi Sad), Matej Nikšić (Ljubljana), Nikola Ostojić (Sarajevo) i Gorana Stipeč Brlić (Rijeka). Prva zajednička karakteristika pozvanih sudionika je da su arhitekti koji žele izaći iz zatvorenog kruga binarnih opozicija proširujući djelovanje izvan ukalupljenog polja arhitekture ili urbanizma. Druga zajednička karakteristika je kontekstualna, stoga sudionici programa dolaze iz gradova čije je naslijeđe definirala bivša Jugoslavija, a sadašnjost im još uvijek definira pojam tranzicije kao stanja kompleksne prostorne i urbane mutacije.

Program se održava u petak 24.11.2023. od 16:00 – 23:00 u prostorima DELTALABA, u zgradi Ivex (Delta 5, Rijeka). Događanje je javno i otvoreno za svu zainteresiranu publiku.

Details

Date:
November 24, 2023
Time:
16:00 - 23:00
Cost:
Free
Event Categories:
,
Website:
https://deltalab.hr/programs/noci-arhitekture-sarajevo-x-rijeka-tezaurus-zilavosti/

Venue

DeltaLab
Delta 5
Rijeka, 51000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply