Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Predavanje: Kako je projekt jednog naselja doprinio kvaliteti života njegovih stanovnika

October 18, 2023 @ 18:30 - 20:00

Free

Hrvojka Paljan

Primjer stambenog naselja Gorica 3 – Galženica jug u Velikoj Gorici iz 1970ih

Urbanističko rješenje i projekt zgrada stambenog naselja Gorica 3 – Galženica jug u Velikoj Gorici, nastalo sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća već pet desetljeća svojim stanovnicima pruža kvalitetan život. Hrvojka Paljan, autorica projekta u svome predavanju govorit će o željama i specifičnim zahtjevima koji su utjecali na razvoj projekta, kao i o značaju javnog prostora u naselju. „Želja je bila osmisliti urbano naselje, ne „spavaonicu“ i ukloniti nedostatke na koje su tada upozoravali sociolozi ‒ a to je nedostatak javnog prostora, gdje odraslim stanovnicima nije pružena mogućnost višeg oblika socijalizacije, što je u prošlosti bio trg.“ Projekt naselja Gorica 3 – Galženica jug bio je rezultat želja i zadanih tehnoloških zahtjeva. Važno je napomenuti da je ugradnja industrijski proizvedenih građevinskih elemenata bila strogo propisana. U realizaciji naselja sudjelovalo je više od 1000 sudionika, uključujući projektante raznih struka, građevinske i industrijske radnike i obrtnike. Arhitektica Paljan također će se osvrnuti na fenomen trga danas i njegovo značenje za stanovnike naselja i šire.

Ovo predavanje pružit će nam jedinstvenu priliku da bolje razumijemo kako arhitektura može oblikovati naše živote i utjecati na našu svakodnevicu. Arhitektica Paljan ima bogato iskustvo i imala je jedinstvenu priliku pratiti razvoj naselja gotovo 50 godina. Stoga smo izuzetno počašćeni što će s nama podijeliti svoje znanje i iskustvo.

Hrvojka Paljan (Mali Zdenci, Daruvar) diplomirala je 1966. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Nakon rada u Njemačkoj, pridružila se G. P. Industrogradnji u Zagrebu. Godine 1981. pohađala je Akademiju za likovne umjetnosti u Salzburgu. Posebno se istaknula u projektiranju višestambenih zgrada, usredotočujući se na jednostavna i racionalna rješenja. Neki od njezinih radova uključuju stambeno naselje Gorica 3, Trg Stjepana Radića u Velikoj Gorici, Dom kulture u Travnom, te sudjelovanje u projektima tijekom Domovinskog rata. Sudjelovala je na UN-ovim konferencijama, upozoravajući na uništavanje kulturne baštine u Hrvatskoj 1990ih.

Details

Date:
October 18, 2023
Time:
18:30 - 20:00
Cost:
Free
Event Category:

Venue

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
Preradovićeva 44
Zagreb, 10000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
014812920
View Venue Website

Organizer

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
Phone:
014812920
Email:
dpuh@inet.hr
View Organizer Website

Leave a Reply