Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Predstavljanje knjige Florin dom: Flora Jakšić i uloga njezina atelijera u Udruženju hrvatskih arhitekata u 18 sati

November 27, 2023 @ 08:00 - 17:00

Free

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik ove godine slavi stotinu godina od izgradnje Florina doma i sa zadovoljstvom Vas poziva na promociju knjige Florin dom: Flora Jakšić i uloga njezina atelijera koja će se održati u ponedjeljak 27.studenog u Udruženju hrvatskih arhitekata, Trg bana Josipa Jelačića 3/1, u 18 sati.

Sudjeluju: Dorinda Bulić-Čotić, predsjednica HDLUDU, suautorica, dr.sc. Irena Kraševac, recenzentica, Ivana Pegan Baće. dopredsjenica HDLUDU, voditeljica Galerije Flora, suautorica, Ivan Viđen, urednik i suautor, Lucija Vuković, suautorica, dr.sc.Sanja Žaja Vrbica, suautorica i Zoran Đukić, dizajner.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik sedamdeset godina kontinuirano djeluje u zgradi Florina doma u Lapadu, ostavštini slikarice Flore Jakšić rođ. Marinović (1856.–1943.). Ona je daleke 1931. godine „svoj marom sagrađen dom” – atelijer oporučno ostavila umjetnicima da u njemu slobodno priređuju samostalne i skupne izložbe, da se u njemu sastaju, stvaraju i djeluju.

Istraživački projekt Hrvatskog društva likovnih umjetnika Dubrovnik Florin dom: Flora Jakšić i uloga njezina atelijera započeo je uključivanjem više povjesničarki i povjesničara umjetnosti (Antun Baće, Ivan Viđen, Lucija Vuković, Sanja Žaja Vrbica), koji su istražili pojedine segmente slikaričina života i rada te ulogu njezina atelijera u kulturnom životu Dubrovnika tijekom proteklog stoljeća. Projekt je okrunjen izdavanjem publikacije u kojoj se, iz različitih perspektiva, govori o bogatoj i zanimljivoj biografiji slikarice i pokroviteljice umjetnosti, o konceptu i konačnoj realizaciji Florina atelijera te naposljetku o umjetničkoj i kulturnoj klimi onodobnog Dubrovnika.

Knjiga sadrži sljedeća poglavlja:

Ivan Viđen, Gospođa Flore iz vale od Lapada 

Sanja Žaja Vrbica, Flora Jakšić– slikarica i čuvarica lapadske uvale

Antun Baće–Lucija Vuković, Florin dom–nastanak, arhitektura i značaj slikaričina atelijera 

Dorinda Bulić Čotić, Florin dom–dom Hrvatskoga društva likovnih umjetnika Dubrovnik 

Ivana Pegan Baće, Moja oporuka –Ja Flora. Recentno djelovanje Galerije Flora (2014.–2021.) 

Urednik publikacije je Ivan Viđen, ujedno i autor kazala, recenzentice su dr.sc. Irena Kraševac i dr.sc. Rozana Vojvoda,  grafičko oblikovanje potpisuje đkc/ Zoran Đukić, autorica prijevoda sažetaka na engleski jezik je Lidija Toman, a lektorica je Mariela Marković. Knjiga je tiskana u tiskari Kerschoffset d.o.o. u Zagrebu.

Istraživanja i tisak knjige sufinancirao je Upravni odjel za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika.

Details

Date:
November 27, 2023
Time:
08:00 - 17:00
Cost:
Free
Event Category:

Venue

HDLUDU
Šetalište kralja Zvonimira 32
Dubrovnik,
+ Google Map

Organizer

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik
Email:
hdludubrovnik@gmail.com

Leave a Reply