Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Radionica „Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam“ (Dani Travnog)

April 27 @ 17:00 - 19:00

Voditelj radionice „Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam“ je  Krešimir Golubić, graffiti umjetnik, član HDLU

Radionica se održava u petak,  26. 4. 2024. na platou „Mamumtice“ od 17 do 19 sati, a namijenjena je djeci od 10 do 16 godina.

Prijave su na 01/ 66 – 01 – 626 radnim danom od 9 do 15 sati. Rok za prijavu je 23. travnja.

Graffiti art kao smjer umjetnosti koji je nastao prije 50 godina u SAD-u prošao je trnovit put od subkulturne pojave, nerijetko vezane uz vandaliza pa do opće prihvaćenog Street Arta koji je izrastao iz Graffiti art kulture početkom 2000-ih godina.

Kroz duži niz godina djelovanja na sceni, primijetili smo da velika većina onih najmlađih „umjetnika-početnika“ redovito radi greške  pri svojim prvim pokušajima crtanja na način da bez nekakvog smisla „ukrase“ željenu površinu i na tako pridonose mišljenju o graffitima kao obliku vandalizma.

Da bi to pokušali spriječiti osmislili smo radionicu: „ Graffiti su umjetnost, a ne vandalizam“ kroz koju pokušavamo na drugačiji način najmlađima objasniti probleme oko crtanja na neprihvatljivim mjestima te razliku između umjetnosti i vandalizma, naglašavajući važnost očuvanja zidnih površina koji nikako nisu predviđene za oslikavanje ili još gore – vandaliziranje.

Radionica se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela. U prvom dijelu učimo o povijesti graffiti umjetnosti, upoznajemo se s prvim skicama te radimo na pripremi za oslikavanje prvog zida, odnosno pripremamo se za crtanje prvog graffita. Drugi se dio odnosi na samu izvedbu, odnosno crtanje  graffiti piecea – zidne slike nacrtane bojom u spreju.

Venue

Plato Mamutice
Božidara Magovca 17
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
01/6601-626
View Venue Website

Organizer

Kulturni centar Travno
Phone:
01/6601-626
Email:
kuc@kuctravno.hr
View Organizer Website

Leave a Reply