Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Večeri u Orisu: Ivan Juretić “Arhitektonska gerila u hrvatskim planinama”

December 4, 2023 @ 18:00 - 20:00

U ponedjeljak, 4. prosinca 2023., s početkom u 18 sati, u Oris Kući arhitekture (Ulica Kralja Držislava 3, Zagreb) održat će se predavanje “Arhitektonska gerila u hrvatskim planinama” u sklopu serijala “Večeri u Orisu”, koje će održati Ivan Juretić, a moderirati Robert J. Loher.

Večeri u Orisu je projekt koji obuhvaća panel rasprave, razgovore, predavanja arhitekata, ali i autora sa drugih polja stvaralaštva – znanstvenika, umjetnika, književnika, glazbenika te drugih zanimljivih predavača. Ovim projektom Oris Kuća arhitekture želi svim generacijama pružiti mogućnost za kulturno, produktivno i kreativno druženje, koje nam ponekad uistinu nedostaje.

Ivan Juretić rođen je u Rijeci. Studirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani u klasi profesora Janeza Suhadolca gdje je diplomirao 2005. godine. Poslijediplomski studij završava u Milanu na Istituto Europeo di Design iz industrijskog dizajna. U sklopu studijskih i izvan studijskih aktivnosti u svojoj radionici dizajnirao je i izradio veliki broj originalnih modela i raznih prototipova. Uz povremeno arhitektonsko projektiranje, bavi se restauracijom i obnovom kulturne baštine.

Značajan fokus njegovog arhitektonskog opusa je obnova i izgradnja objekata na udaljenim lokacijama u planinama i zaštićenim područjima prirode, o čemu će biti riječ na predavanju.

„Prikazat ćemo 5-6 arhitektonskih realizacija koje su ostvarene pod mojim vodstvom u hrvatskim planinama u proteklih nekoliko godina. Naglasak će biti na izazove i problematiku koje rad na ovoj iznimnoj arhitektonskoj tipologiji podrazumijeva, ljude koji su u tome sudjelovali i pomagali, o osjetljivoj kulturi voluntarizma i planinarstvu.

Dotaknut ćemo se Rossijeve kolibe, Ždrila i Šugarske dulibe na Velebitu, planinarskog skloništa Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama, Izvaljenog jaja u gnijezdu na Učki, planinarskog doma na Hahliću, Snježniku, Risnjaku i Zavižanu…“ – Ivan Juretić

Nakon zanimljivog predavanja i rasprave, ostanite na druženju u ugodnoj atmosferi, uz degustaciju vina.
Ulaz na predavanje je besplatan.

Venue

Oris House of Architecture
Kralja Držislava 3
Zagreb, 10 000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
+ 385 1 37 78 177

Organizer

Oris House of Architecture
Phone:
01 37 78 177
Email:
oris@oris.hr
View Organizer Website

Leave a Reply