Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Young Balkan Designers: Here and Now! / otvoren poziv za dizajnere

September 12, 2023 @ 08:00 - 23:30

Free

U partnerstvu sa proizvođačem nameštaja NUNC iz Hrvatske, beogradska organizacija Mikser pokrenula je specijalno izdanje regionalnog konkursa Mladi balkanski dizajneri: “Ovde i sada – Hibridna rešenja za savremeni život, rad, razmenu i igru”, otvarajući jedinstvenu priliku za mlade regionalne dizajnere do 40 godina starosti da svoje inovativne ideje pretoče u realne NUNC proizvode i predstave ih svetskoj publici na Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu 2024. godine.

Pozivamo mlade dizajnere da istraže nove funkcije nameštaja i prostora za oblasti koje se preklapaju između svakodnevnih svetova: dom, posao, škola, javni prostori, zabavne, intimne i zajedničke zone, urbana i ruralna okruženja i statična i pokretna iskustva. Prijavljeni projekti bi trebalo da budu u stanju da svojim korisnicima ponude višestruke funkcije i iskustva, podržavaju različite životne scenarije, hibridne i nomadske modele rada, omogućavaju lako kreiranje „trećih prostora“, transformišu svako mesto u igraonicu ili neformalno obrazovanje i mnogo više. Ohrabrujemo mlade dizajnere da osmisle nove ili preispitaju svoje postojeće dizajnerske ideje, posmatrajući unakrsne, hibridne funkcije komada nameštaja, modularnih sistema ili drugih uslužnih objekata, iz perspektive različitih korisnika (odraslih, dece, različitih polova), starijih osoba, osoba sa invaliditetom itd.), različiti vremenski scenariji (noću, danju, sezonski, itd.), naizmenično okruženje i društveni kontekst (na otvorenom, u zatvorenom, privatno, javno) itd.

Članovi žirija koji čine renomirane svetske kustoskinje Marva Grifin i Henriette Waal, te iskusni produkt dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Numen/ForUse, kao i osnivačice platforme YBD, Jelena Matić i Maja Lalić, odabraće najinspirativnije radove koji će učestvovati u izložbi YBD za NUNC na Šumarskom fakultetu tokom Beogradskog međunarodnog sajma nameštaja, gde će stručni tim kompanije NUNC  izabrati ideje koje će zajedno sa autorima razviti do proizvoda i potom predstaviti svetskoj publici na prestižnom Međunarodnom sajmu nameštaja u Milanu.

Rok za prijave: 27.9.2023. / 23:59

Pobednici će biti proglašeni 2. oktobra.


YOUNG BALKAN DESIGNERS  je dizajn platforma organizacije Mikser koja ima za cilj otkrivanje, razvoj i promociju kreativnih talenata balkanskog regiona u oblasti održivog dizajna. Inicijativa takođe ima za cilj da ujedini regionalnu dizajnersku scenu, približi je međunarodnoj publici, ojača njen potencijal pružanjem dodatnog obrazovanja i prakse mladim dizajnerima, dok istovremeno doprinosi obnavljanju multikulturalne saradnje u regionu.

NUNC (što znači “sada”) je na svetsku dizajnersku scenu stupio 2019.godine na Sajmu nameštaja u Kelnu i od tada raste i osvaja međunarodna tržišta. Duhovit i osvežavajući pristup dizajnu svakodnevnih predmeta potiče iz saradnje sa mladim dizajnerima iz celog regiona, od kojih su mnogi debitovali na regionalnoj i međunarodnoj sceni upravo preko platforme Mladi balkanski dizajneri.

 

Details

Date:
September 12, 2023
Time:
08:00 - 23:30
Cost:
Free
Event Categories:
,
Website:
http://www.ybd.mikser.rs/call/

Organizers

Mikser
NUNC

Leave a Reply