Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

I LOVE ŠPUD – MILENIJSKA FOTOGRAFIJA

December 8, 2023 @ 14:00 - 17:00

Free

I LOVE ŠPUD – MILENIJSKA FOTOGRAFIJA

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu i Šime Strikoman pozivaju Vas da budete dio Milenijske fotografije pod nazivom „I LOVE ŠPUD”, koju ćemo zajedničkim snagama / tijelima snimiti u petak, 8. prosinca 2023. godine u 14 sati ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu.

Poziv na sudjelovanje upućujemo svim bivšim i sadašnjim ŠPUD-ovcima, profesorima, prijateljima i simpatizerima naše Škole!

SNIMANJE 8. PROSINCA

Suočeni s brojnim novim izazovima i dislociranom nastavom, profesori i učenici ŠPUD-a pozivaju Vas da zajedno ispratimo zadnje trenutke 140. godine škole i dočekamo zajedno njen 141. rođendan ispred same zgrade škole!

Snimanje milenijske fotografije kruna je raznih proslava 140. rođendana škole, koje su se odvijale kroz zadnje tri godine. Natpis „I LOVE ŠPUD“ koji ćemo oblikovati tijelima pratit će formu znaka „I LOVE NY“ poznatog američkog dizajnera Miltona Glasera, koji je za života podržao inicijativu Škole i bivših učenika da kreiraju stranicu na društvenim mrežama pod istim nazivom.

„Milenijska fotografija je događaj, okupljanje ljudi koji pripadaju nekoj temi i međusobno se druže, a sama fotografija je dokument, uspomena na taj susret ili događaj. Tako je bilo na prvoj Milenijskoj i nastavilo se sve do danas”, kaže fotograf Šime Strikoman.

Predviđeno trajanje snimanja je sat vremena. Vidimo se u petak 8. prosinca u 14 sati!

O ŠKOLI

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb je najstarija likovna umjetnička škola u Hrvatskoj. Osnovana je za potrebe obnove Zagreba nakon katastrofalnog potresa koji je zadesio grad 1880. godine. Kraljevska muška obrtna škola, kako je prvobitno nosila naziv, bila je i nasušna potreba ponajprije zbog obnove zagrebačke katedrale, koja se urušila u potresu i zahtijevala je temeljitu obnovu i opremanje.
Inicijativa za osnivanje škole proistekla je iz Društva umjetnosti i Izidora Kršnjavog, prvog profesora povijesti umjetnosti na zagrebačkom Sveučilištu i kustosa Strossmayerove galerije koji je zajedno s Hermanom Bolléom, graditeljem i voditeljem obnove zagrebačke katedrale napravio program škole i bio njen dugogodišnji ravnatelj. Naime, u čitavoj Hrvatskoj tada nije postojao dovoljan broj kvalificiranih majstora koji bi mogli krenuti u tako opsežan posao obnove katedrale i grada, pa su se nastavnici i prvi polaznici Obrtne škole od samog početka uključili u sve procese i faze obnove.
Svih tih godina puno se toga dogodilo i promijenilo. Sam naziv Škole mijenjao se nekoliko puta. Mijenjali su se i nazivi ulica i trgova na kojoj školska zgrada ponosno stoji, a kroz ŠPUD su prošle generacije i generacije učenika i profesora. Promijenila se i zgrada Škole, koju su kroz sve te godine gradili, uređivali i sređivali sami tadašnji nastavnici i učenici. Kako su godine prolazile, tako su se formirali i transformirali novi odjeli, uz obavezan rast, jer svake je godine sve više mladih učenika htjelo pokazati svoj talent i ovladati nekim starim i novim vještinama. Ali uza sve promjene – ŠPUD je ostao konstanta. Drugačiji od drugih, kreativni, poseban i uvijek zajedno.

O ŠIMI STRIKOMANU

Autora milenijske fotografije nije potrebno posebno predstavljati. Šime Strikoman dugogodišnji je filmski i scenski djelatnik, a profesionalno se bavi fotografijom dulje od 50 godina. Do sada je imao više od dvadesetak izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, član je ULUPUH-a, a dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Milenijska fotografija nastala je prije 23 godine sa željom da se snimi građane grada Vodica na prijelazu iz drugog u treći milenij.

 

 

 

 

 

 

Details

Date:
December 8, 2023
Time:
14:00 - 17:00
Cost:
Free
Website:
https://fb.me/e/1Ijf88qml

Venue

Izložbeni salon Izidor Kršnjavi
Trg Republike Hrvatske 11
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply