Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Znanstveno-stručni skup Hrvatski povjesničari umjetnosti: Vinko Zlamalik (1923. – 1991.)

December 7, 2023 @ 10:00 - 15:00

Free

Vinko Zlamalik, dugogodišnji predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske i upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU, bio je istaknuti povjesničar umjetnosti koji je dao značajan doprinos razvoju hrvatske povijesti umjetnosti. U povodu obilježavanja stote godišnjice njegova rođenja, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske u suradnji s projektom Hrvatske zaklade za znanost „Istraživanje provenijencije umjetnina u zagrebačkim zbirkamaˮ koji se provodi u Strossmayerovoj galeriji starih majstora organizira znanstveno-stručni skup.

Zlamalikov neumorni radni entuzijazam, poduzetnički duh i nadasve interes za vizualno kojeg je znao pretočiti u projekt značajno su obilježili područje povijesti umjetnosti u drugoj polovini 20. stoljeća, čineći umjetnost prisutnom, vidljivom i dostupnom u javnosti. Zlamalik je uspješno ostvario suradnje koje su rezultirale djelima i projektima od trajne važnosti. Unatoč tome što već više od tri desetljeća nije prisutan na strukovnoj sceni, njegova djela i dalje zadržavaju svoju relevantnost i polazišna su točka za današnja istraživanja. Među kolegama i prijateljima u struci jednostavno je bio poznat kao Veno, a povijest hrvatske povijesti umjetnosti zapisala ga je kao važnu kariku u razvoju naše struke u 20. stoljeću.

Izlagači na skupu: Miroslav Gašparović, Josipa Alviž, Jasmina Nestić, Sanja Cvetnić, Ivan Ferenčak, Domagoj Marić, Ivan Mirnik, Nina Kudiš, Husein Sejko Mekanović, Ljerka Dulibić, Mario Pintarić, Mihaela Cik, Petar Prelog

Details

Date:
December 7, 2023
Time:
10:00 - 15:00
Cost:
Free
Website:
www.dpuh.hr

Venue

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
Preradovićeva 44
Zagreb, 10000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
014812920
View Venue Website

Organizer

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
Phone:
014812920
Email:
dpuh@inet.hr
View Organizer Website

Leave a Reply