Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

TRIBINA // Mimarine donacije narodu Hrvatske

January 31 @ 18:30 - 20:00

Free

PROJEKCIJA FILMA „ZAMETENI TRAG“

Donacije Ante Topića Mimare „narodu Hrvatske“ tema je koju hrvatska povijest umjetnosti još uvijek nije rasvijetlila, a niti približno zatvorila. Povod za organiziranje ove tribine je dokumentarni film povjesničara umjetnosti Borislava Benažića „Zameteni trag” (Zagreb film, 1972.), zbog kojeg je Benažić posjetio Mimaru u njegovom austrijskom domu, dvorcu Neuhaus kod Salzburga. Međutim, ovo je film o čovjeku koji se u njemu – ne pojavljuje, a predstavljen je kao slikar, restaurator, trgovac umjetnina, kolekcionar i donator Ante Topić Matutina Mimara (Korušce, 1898. – Zagreb, 1987.). Benažić također posjećuje Mimarino rodno selo u Dalmatinskoj zagori, gdje o siromašnom djetinjstvu svjetski poznatog kolekcionara govori njegov brat Ivan. Tema filma, međutim, nije samo Mimarin životopis, već i njegova prva donacija od 140 umjetnina Jugoslavenskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu 1948. Godine. No prema Mimarinim riječima, trag je za 14 umjetnina na putu do Strossmayerove galerije zameten. Film je nakon samo nekoliko dana prikazivanja na Zagrebačkom salonu, sljedeće 1973. godine povučen s festivala dokumentarnog filma u Beogradu i bunkeriran do prvih Dana hrvatskog filma 1992. godine.

Zbog obnove nakon potresa, muzejske institucije u Zagrebu koje čuvaju Mimarine donacije umjetnina su trenutno zatvorene i nedostupne javnosti, što dodatno aktualizira temu.

Na tribini sudjeluju ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković Bukovčan, kustos i znanstveni suradnik Strossmayerove galerije starih majstora Ivan Ferenčak i autor filma Borislav Benažić, koji je s Mimarom razgovarao. Tribinu moderira Dino Milinović

#DPUH #Mimara #kolekcija #donacija

Details

Date:
January 31
Time:
18:30 - 20:00
Cost:
Free

Venue

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
Preradovićeva 44
Zagreb, 10000 Croatia (Local Name: Hrvatska)
+ Google Map
Phone:
014812920
View Venue Website

Organizer

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
Phone:
014812920
Email:
dpuh@inet.hr
View Organizer Website

Leave a Reply